Zo helpen wij Ronald

"Ik meldde me bij Carins voor een aangepaste toiletpot, nu ga ik twee keer per week op dagbesteding", zegt Ronald. "Het is niet wat ik in gedachten had, maar ik ben er heel erg blij mee."

Ronald is 55 jaar en woont in Drachten. Hij is zwaarlijvig, zoals hij zelf zegt. 8 jaar werkeloos en hij zat gemiddeld 9 uur per dag achter de computer. "Ik was angstig geworden om de deur uit te gaan, om nieuwe mensen te ontmoeten." 

Na zijn melding bij Carins bleef het lang stil. "Ik kreeg wel mailtjes dat het erg druk was. Na ongeveer 8 maanden werd ik gebeld door Selma. Ik heb wel anderhalf uur met haar gesproken. Ze vroeg me van alles. Over mijn woonsituatie of ik schulden had en/of ik niet liever zou werken? Natuurlijk wil ik graag werken, maar als je 55 bent en 8 jaar werkloos, is dat niet zo gemakkelijk. En toen kwam ze met het idee om vrijwilligerswerk of dagbesteding te gaan doen." 

"Ze heeft mij aan de hand genomen"
Een paar weken later belde Selma terug. "Ze zei: Ronald, ik kom vrijdag naar je toe en dan fietsen we samen naar een bedrijf voor dagbesteding. Ze heeft me aan de hand genomen als een kleine jongen. En dat is precies wat ik nodig had. Ik vond het spannend. Mijn laatste baan is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik had continu gedoe met mijn chef en stond onder grote druk. Het gesprek met de mensen van de dagbesteding gaf me gelijk een goed gevoel. Een week later ging ik aan de slag." 

"Dit geeft me weer een doel"
"Ik vind het geweldig. Twee middagen in de week fiets ik naar de dagbesteding, waar ik samen met mensen met een beperking inpakwerk doe. Ik ben er altijd op tijd, dan doen we eerst samen een bakkie en een broodje in de kantine. Het is niet het meest uitdagende werk, maar ik heb er zoveel lol in en het geeft me een doel. Het is een leuke groep om mee te werken." 

Ook in andere opzichten is Ronald veel actiever geworden. "Ik heb een coach bij de sportschool gevonden die me gaat helpen om gewicht te verliezen en gezonder te leven. Ik ben al 9 kilo kwijt."  

En de toiletpot? " Ha die geef ik nog niet op", zegt Ronald lachend. "Ik ben nog met de woningstichting in gesprek."