Zo helpen wij Rykle Jan

Rykle Jan is dyslectisch en kwam er op zijn 25e achter dat hij een lichte vorm van autisme heeft. Hier liet hij zich niet door tegenhouden: Rykle Jan krijgt passende hulp en woont sinds een jaar op zichzelf in Drachten. “Ik zit een stuk beter in mijn vel”, aldus Rykle Jan.

“Het begon bij mijn vorige baan: door negatieve ervaringen wilde ik daar niet verder”, vertelt Rykle Jan. “Toen nam mijn moeder contact op met het UWV. Zij verwezen mij door naar de gemeente en zo ben ik in contact gekomen met een medewerker van Carins. Wij spraken een aantal keren af bij een poolcentrum in Drachten om elkaar te leren kennen. We keken samen naar wat ik verder kon doen en ik deed een test waaruit bleek dat ik autisme heb.”

Nu krijgt Rykle Jan hulp vanuit Alliade. Drie vaste begeleiders helpen hem de dingen die voor Rykle Jan lastig zijn mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan lezen. “Samen lezen we boeken en doen we letterspelletjes als lingo of galgje”, aldus Rykle Jan. Niet alleen bij het leren lezen, maar ook bij het verwerken en begrijpen van zijn post krijgt hij passende hulp.
Rykle Jan

“Waar loopt hij tegenaan en wat zijn eventuele oplossingen? Wekelijks bespreken we samen hoe het gaat”, vertelt Marrit, één van de begeleiders. “Ook helpen wij hem bij het uitbreiden van zijn netwerk. Zo is hij bijvoorbeeld in contact gekomen met iemand uit de flat.” En die flat? Daar woont Rykle Jan nu een jaar. Zelfstandig wonen was één van zijn eerste hulpvragen en inmiddels heeft hij zijn eigen plekje in hartje Drachten. “Het was op het begin wel even wennen. Ik woonde altijd met mijn moeder die veel deed, maar nu doe ik het huishouden zelf”, vertelt Rykle Jan trots.

“Het was op het begin wel even wennen.”

Rykle Jan zit in ieder geval niet stil: hij gaat twee keer per week naar de dagbesteding en ook deed hij een cursus ‘verbeter je zelfbeeld’. Dat die cursus geholpen heeft, mag duidelijk zijn: Rykle Jan voelt zich zelfverzekerder en hij durft zich meer te uiten. “Eerder was ik meer op mezelf, maar nu durf ik meer te zeggen”, aldus Rykle Jan. Dat dit hem geholpen heeft, is ook de begeleiders niet ontgaan: “Het is mooi om te zien hoe Rykle Jan positief veranderd is. Hij heeft een open houding en vertelt meer”, aldus begeleider Marrit. “Het is mooi om te zien hoe dat door de jaren heen kan veranderen”.

“Het is mooi om te zien hoe dat door de jaren heen kan veranderen.”

Het gaat goed met Rykle Jan. De hulp die hij krijgt, zou hij dan ook aanraden aan mensen met een vergelijkbare vraag. “Ik voel me zelfverzekerder”, aldus Rykle Jan.