Zo helpen wij Tygo

Tygo: "Mijn ouders zijn fantastische mensen maar ik hoef niet alles met ze te delen"

Tygo is 16 jaar en lichamelijk beperkt. Sinds zijn vierde krijgt hij hulp en ondersteuning van een verpleegkundige. Zijn ouders kozen voor een persoonsgebonden budget (pgb). "Als iemand zo vaak bij je over de vloer komt moet je je daar prettig bij voelen. Zelf inhuren is dan het beste", zegt moeder Esther. 

De verpleegkundige zzp-er die Tygo helpt is al 12 jaar betrokken bij het gezin. Ze was begeleider op zijn peuterspeelzaal. "Het klikte goed tussen haar en Tygo. We hebben gevraagd of ze nog wat uren over had. Ze is de afgelopen jaren meegegroeid met ons gezin. "Mijn kinderen zeggen tegen haar net zo makkelijk: ik houd van jou, als tegen mij. Dat vind ik mooi." 

Ook Tygo is blij met zijn 'vaste maatje'. "Ze helpt me met mijn persoonlijke verzorging, met mijn huiswerk en sociale contacten. We gaan samen naar de bioscoop of lunchen. Af en toe logeer ik bij haar. We hebben een goede band samen." 

 

Een pgb is niet ingewikkeld, maar soms wel een kriem"
Cliënten die in aanmerking komen voor hulp en ondersteuning kunnen de keuze krijgen tussen hulp in natura of een pgb. In het eerste geval regelt de gemeente Smallingerland de zorg. Met een persoonsgebonden budget regelen cliënten het zelf.

Esther: "Het is niet ingewikkeld, maar ik heb het voordeel dat ik bekend ben in de zorgwereld. Het is wel eens een kriem om alle contracten goed te regelen. En dat moet ieder jaar opnieuw. Jaarlijks wordt bekeken of de zorg en het budget nog toereikend zijn. Tineke van Carins is daarin ons vaste aanspreekpunt en dat werkt prettig. Ik voel me bevoorrecht dat we het op deze manier kunnen en mogen regelen. Het enige nadeel is dat we bij ziekte geen back-up hebben. Maar voor ons zou ik niet anders willen."

"Ik kan alles met haar bespreken" 
"Absoluut", beaamt Tygo. "Als ik ergens mee zit kan ik dat met haar bespreken. En daar ben ik heel blij mee. Want mijn ouders zijn fantastische mensen, maar ik hoef niet alles met ze te delen", zegt hij lachend. 

Tygo volgt nu de opleiding media aan het MBO. Hij wil journalistiek gaan studeren in Groningen. "Ik ben daar trots op. Tygo is een slimme jongen en een harder werken. Maar ik vind het ook spannend. Nu is alles goed geregeld en dan gaan we weer een hele nieuwe fase in. Maar dat gaat ons vast ook goed lukken", aldus Esther. "Ik vind het allemaal heel mooi geregeld nu hoor, maar ik hoop toch ooit wel eens de deur uit te gaan", vult Tygo zijn moeder aan.