Zo helpen wij Marten

“Ik kom gemakkelijker de dag door. Dat motiveert!”

Zelfredzaamheid is belangrijk voor Marten. Hij zit helemaal op zijn plek in zijn huis in Drachten, maar zijn chronische longzeikte COPD maakt alledaagse bezigheden lastiger om zelfstandig uit te voeren. Met een gezonde dosis motivatie en hulp vanuit Carins, kan hij gewoon thuis blijven wonen. "Het heeft mij enorm geholpen", aldus Marten.

“Ik werkte voorheen in de bouw, maar door mijn werkzaamheden kreeg ik COPD. Zo heb ik last van benauwdheid, vermoeidheid en een lage conditie. Eigenlijk alles wat aan COPD gekoppeld kan worden. Dat is nu zo’n 4 jaar geleden”, vertelt Marten. Bij de pakken neerzitten? Dat deed Marten niet. Om de dag zelfstandiger door te komen, schakelde hij al hulp vanuit zijn omgeving in. “Gelukkig woon ik dichtbij bijvoorbeeld winkels, maar ik heb ook goed contact met buren die voor mij klaarstaan.”

Toch zijn er ook andere voorzieningen nodig om zelfstandig de dag door te komen. Zo is het lastig de trap op te komen of zelfstandig naar zijn afspraken bij de longarts te gaan. “De assistente van de longarts gaf mij het advies contact op te nemen met Carins. Dit deed ik en al snel kwam ik in contact met een medewerkster van Carins. Zij kwam bij mij thuis langs om een plan van aanpak te maken. Dit voelde direct goed en vertrouwd. Dit terwijl ik eerst wat tegen de hulp opzag. Je bent natuurlijk gewend om je eigen dingen te doen en nu ben je ineens ‘afhankelijk van’. Dat gevoel is nu gelukkig weg.”

Marten Booi 2

Selma is consulent Wmo bij Carins. Zij ondersteunt Marten op weg naar een zo zelfredzaam mogelijk bestaan. “Dat wij eerst een persoonlijk gesprek aangaan, hoort bij onze werkwijze”, vertelt Selma. “Zo brengen wij de situatie in kaart. Dit is thuis of, indien gewenst, op kantoor. Dit is verplicht vanuit de overheid en geldt voor iedereen die een aanvraag bij ons doet. Wat is de vraag? Welke oplossingen heb je zelf al bedacht? Wat heb je nodig en heb je eventueel mensen in je omgeving die je kunnen helpen? Dit komt tijdens zo’n gesprek allemaal aan bod.”

Zijn eigen zelfstandigheid? Die verliest Marten niet uit het oog. “Ik vind het heel mooi hoe Marten dit heeft aangepakt”, zegt Selma. “Hij is zo bij zichzelf gebleven. Dat vind ik heel krachtig van hem. Ook is dat precies wat wij willen uitdragen: dat mensen zo veel mogelijk hun eigen kracht benutten door eerst zelf naar oplossingen te zoeken. Denk aan hulp vanuit hun netwerk of via bestaande voorzieningen als het MOS. Wmo is immers het laatste vangnet: daarom is het ook van belang eerst te kijken hoe je jezelf kan redden en welke voorzieningen er al zijn. Marten is daar een mooi voorbeeld van”, vertelt Selma. Om hulp vragen binnen je netwerk mag volgens Selma normaler worden: “Het is niet raar om je omgeving om hulp te vragen. Je zou een ander ook helpen, toch?”

Dankzij de hulp vanuit Carins, is Marten zowel binnen- als buitenshuis een stuk mobieler. “Het begon bij de aanvraag van een taxipas. Voorliggende voorzieningen, zoals een AutoMaatje of de Max Mobiel vanuit het MOS, konden namelijk niet structureel wekelijks ingezet worden als vervoermiddel. De taxipas is noodzaak, want het is belangrijk voor mij dat ik naar mijn afspraken bij de longfysio kan gaan. Dat niet alleen: het is ook goed voor mijn sociale contacten”, vertelt Marten. “Na de taxipas hebben we direct een traplift aangevraagd, omdat het niet meer verantwoord was om te traplopen. Deze zware inspanning is namelijk nadelig voor mijn ziekteverloop.”

Naast dat Marten gemakkelijker de dag door kan komen, komt er nog een groot voordeel bij kijken: in zijn eigen huis in Drachten blijven wonen. Tevens zijn doel. “Verhuizen brengt veel drukte met zich mee. Dit was voor mij een reden om voor aanpassingen in huis te kiezen.” Marten is zeer te spreken over de hulp vanuit Carins: “Ik keek er eerst wel tegenop, maar het heeft me enorm geholpen. Dankzij Carins kom ik makkelijker de dag door. Dat motiveert! Er werd goed naar me geluisterd en ik voelde me gehoord”, aldus Marten.

“Dankzij Carins ben ik mobieler en kom ik gemakkelijker de dag door.”

De lijnen zijn kort bij Carins. “Mocht je zelf geen oplossing weten voor je vragen of je omgeving, zoals familie en vrienden je ook niet op weg kunnen helpen, dan staan onze medewerkers ieder graag te woord. Wij zijn een relatief kleine organisatie en hebben vele verschillende specialismen in huis voor zowel jeugd als volwassenen. Dit betekent dat wij goed weten wat er in Drachten en omgeving mogelijk is aan (voorlichtende) voorzieningen. Ook die lijntjes zijn heel kort, wat het makkelijker maakt een goede match te maken en goed advies te geven”, aldus Selma.