Schuldhulpverlening

Heb je problemen met schulden die je niet zelf kunt oplossen? Team Geldzaken wil graag met je praten. Wij zijn er om te helpen en te begeleiden. Het maakt hierbij niet uit welke problemen je hebt. Wij staan klaar voor elk gesprek.

geldzorgen

Hoe gaan wij te werk?

Wij beginnen met het begrijpen van jouw situatie. Samen kijken wij hoe groot je geldproblemen zijn en welke hulp het beste past. Bij lichte problemen geven wij tips en advies, of je kunt hulp krijgen van een vrijwilliger. Voor ernstigere problemen bieden wij een schuldenregeling aan.

Wat is een schuldenregeling?

Als blijkt dat je met de lichte hulp niet uit de schulden komt, schakelen wij hulp in van schuldhulporganisaties. Ze bekijken eerst de hoogte van je schulden en kijken samen met jou naar je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Daarna proberen zij tot een regeling te komen met de mensen die nog geld van jou moeten krijgen. Dit noemen wij minnelijke schuldenregeling.

Budgetbeheer

Soms is het nodig dat een budgetbeheerder en/of coach tijdelijk jouw inkomen beheert. Zij zorgen dat je vaste lasten van je inkomen wordt betaald. Elke week of maand, ligt aan de gemaakte afspraken, krijg je een deel van je inkomen om boodschappen te doen.

Tijdens een schuldenregeling is het belangrijk dat er geen nieuwe geldproblemen bijkomen. Meestal wordt budgetbeheer gebruikt om op weg te gaan naar een toekomst zonder schulden.

Schuldsanering

Als het niet lukt om samen met de organisatie voor hulp bij schulden een regeling te maken, kijken ze of een wettelijke schuldsanering mogelijk is. Ze vragen dan aan de Rechtbank om toelating voor de Wet schuldsanering voor natuurlijke personen. Dit heet het wettelijke traject.

Vroegsignalering

Team vroegsignalering van de gemeente Smallingerland staat klaar om te helpen als je kleine geldproblemen hebt. Denk hierbij aan beginnende achterstanden. Als je grote geldproblemen hebt, verwijzen ze je door naar Team Geldzaken.

Spoedgevallen 

Als je ons belt voor hulp bij schulden, willen we zo snel mogelijk met je praten. Als je met ernstige problemen door schulden te maken hebt heeft dit soms extra haast. Dit geldt als: 

•    Je dreigt uit huis gezet te worden;
•    Je gas, water of elektriciteit afgesloten dreigt te worden;
•    Je zorgverzekering wordt stopgezet. 

Wij willen je snel en goed helpen in deze noodgevallen.